Boter

Het spreekwoord “Met zijn gat in de boter vallen” betekent “goed terechtkomen” en dat is wat we vandaag zeker zullen doen met deze lekkere zelfgemaakte boter. In de jaren ’50 werd er (ook door onze bomma’s) heel wat boter gesmokkeld vanuit Nederland, maar die tijd is voorbij. Zelf boter maken blijkt helemaal niet zo moeilijk, en het is veel gezonder dan alle margarines die er te vinden zijn. Zalig op een verse boterham.

Wat heb je nodig?

1 liter verse volle room en wat zout

Hoe maak je het?

Doe de room in een grote kom en mix tot je eerst slagroom krijgt, en daarna een brokkelig mengsel. Blijf gewoon mixen totdat de room boter is geworden. Leg een propere keukenhanddoek boven een zeef en giet het mengsel er voorzichtig op. Knijp het goed uit. Wat in de handdoek blijft, is de boter. Die moet vervolgens gewassen worden. Neem een kom koud water, doe er wat ijsblokjes bij en kneed de boter in het water. In het begin zal het water troebel zijn omdat de laatste restjes melkwei uit de boter moeten verdwijnen. Giet het troebele water weg en herhaal de stap nog twee keer of tot het vocht helder is. Leg daarna de boterbal op een propere keukenhanddoek en druk het laatste vocht er voorzichtig uit. Meng er wat zout en/of kruiden doorheen naar smaak, en maak er een rolletje van. Bewaar de boter in de ijskast.

Wist je dat?

Bij archeologische opgravingen in Aalst werd op de Hopmarkt een prachtige houten boterspaan gevonden. Hiermee kon men krullen scheppen van een grote klomp boter, waarbij de ribbels in de schepholte zorgden dat de boterkrullen makkelijker loskwamen van de spaan en er bovendien nog mooi uitzagen ook. Op een schilderij uit 1615 van Clara Peeters zie je bovenaan een bordje staan met van die mooie boterkrullen. De boterspaan uit Aalst werd gemaakt uit het hout van palmboompje (Buxus sempervirens), en bleek na onderzoek gedateerd te kunnen worden tussen 1450 en 1500. Een boterspaan van meer dan 500 jaar oud dus!

Boterspaan uit Aalst © Onroerend Erfgoed
Clara Peeters © Mauritshuis

Met dank aan Jan Moens