Coupes Madame Sans-Gêne

Nu de zomer definitief van de baan lijkt te zijn, verlangen we alweer naar de volgende. De laatste aalbessen van het seizoen liggen in de winkels. Maar wat is er beter dan een feestelijke ijscoupe uit de 19de eeuw om nog eens lekker je duimen en vingers af te likken op een zalige najaarszondag? Auguste Escoffier geeft ons alvast een recept voor ‘Coupes Madame Sans-Gêne’. Onze kleine dames moeten alvast niet beschaamd zijn om te genieten van dit lekkers…

Wat heb je nodig?
vanille-ijs
aalbessen (rode bessen)
verse slagroom
bloemsuiker
vanillesuiker

Hoe maak je het?
Was de aalbessen voorzichtig en doe ze van de steeltjes. Maak vervolgens Chantilly-room: klop de slagroom stijf met enkele eetlepels bloemsuiker en een beetje vanillesuiker. Zet even weg in de ijskast. Bedek de bodem en zijkanten van de coupes met een laagje vanille-ijs. Vul het midden met aalbessen, en bedek het geheel met de room van Chantilly. En dan smullen maar.

Wist je dat?
Al duizenden jaren lang gebruikt de mens ijs en sneeuw uit de natuur om eten koel te houden en te bewaren. Maar in de 16de en 17de eeuw werd een ijsje eten een echte mode aan de koninklijke hoven in Europa. En omdat er nog lang geen ijskasten en diepvriezers bestonden, lieten vanaf toen de hogere kringen een ijskelder aanleggen bij hun kasteel.
Een ijskelder of glacière werd uitgegraven, gemetst en daarna bedekt met een heuveltje, waarop men vaak een paviljoen of bomen zette. Het ijs in de meeste ijskelders kwam uit vijvers, grachten en riviertjes vlakbij, en werd elke winter door de tuinman en zijn ploeg ‘geoogst’ en aangevuld. In de 19de eeuw werd het ijs soms ook aangevoerd met schepen vanuit het Hoge Noorden. En zo konden rijke mensen ook in de zomer van een koel drankje of een koud dessertje genieten!
Vanaf het begin van de 20ste eeuw kwamen steeds meer ijskelders leeg te staan. IJsroomfabrieken kwamen op en later deed de diepvriezer zijn intrede. In Bierbeek werd een 19de-eeuwse ijskelder in het Groot Park mooi gerestaureerd, en kreeg hij een nieuwe functie als overwinteringsplaats voor vleermuizen. Een ideale plek voor onze gevleugelde vrienden om een ‘cool’ dutje te doen!

© Regionaal Landschap Dijleland