Doucetes

Honing was lange tijd de belangrijkste zoetstof in de keuken. Pas in de 14de-15de eeuw begon men rietsuiker vanuit Zuid-Europa in te voeren in onze streken. In het begin dachten mensen dat suiker vooral een medicijn was. Suiker zou goed zijn ‘voor de longen, de nieren en de blaas, het bloed en ook voor een ongewoon droge tong’! Was het maar waar, ondertussen weten we helaas beter. Een 15de-eeuws Engels recept vertelt hoe je ‘doucetes’ moet maken, dat is een soort zoete taart.

Wat heb je nodig?
1 kruimeldeeg
1 dl melk
1 dl room
6 eierdooiers
5 eetlepels rietsuiker
saffraan

Hoe maak je het?
Leg het kruimeldeeg 10 min. op voorhand uit de ijskast. Verwarm de oven voor op 200°. Spreid het kruimeldeeg met bakpapier uit in de taartvorm en zorg dat het mooi aansluit aan de randen. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Klop de melk, de eierdooiers, de suiker en de saffraan los en giet het mengsel in de taartvorm. Bak de taart ongeveer 30 min. in de oven. Lekker!

Wist je dat?
De meeste middeleuwse kookboeken geven heel wat recepten met eieren. En monniken mochten bv. geen vlees van viervoeters eten, daarom aten ze ook veel eieren. In de abdij van Affligem bij Aalst aten de monniken zelfs tussen de 15.000 en 38.000 eieren per jaar! Een oudere tekst uit de 14de eeuw uit dezelfde abdij vertelt dat er 4 eieren per persoon als avondmaal waren. Niet niks.

Abdij van Affligem, © Flandrica.be, Universiteitsbibliotheek Antwerpen

 

Met dank aan Jan Moens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.