Dulcia

‘Dulcia domestica’ noemden de Romeinen deze dadelsnoepjes, wat zoveel betekent als ‘zoetigheden om thuis te maken’. Klinkt gezellig! Typisch is dan weer dat de Romeinen peper over de dadels strooiden. Ze vonden het ook heel komisch dat iemand die zo’n snoepje at, dacht dat hij op de pit beet, terwijl die eigenlijk door een noot vervangen was. Grappige jongens, die Romeinen…

Wat heb je nodig?
dadels
amandelen
honing
zwarte peper

Hoe maak je het?
Maak met een scherp mesje een inkeping in elke dadel en haal de pit er voorzichtig uit. Zorg dat de dadel heel blijft. Steek in de plaats van de pit elke keer een amandel. Warm de honing op en laat even zachtjes karameliseren, maar zorg dat de honing niet verbrandt. Leg de dadels in de honing en laat even staan. Leg ze dan op een bordje en laat afkoelen. Strooi er wat zwarte peper over.

Wist je dat?
Dadels worden al duizenden jaren lang gegeten. Ook de vroegste mensensoorten in de prehistorie aten blijkbaar al dadels. Neem bijvoorbeeld de neanderthalers. Lange tijd dachten wetenschappers dat neanderthalers alleen maar vlees aten, maar uit onderzoek van het tandsteen op hun tanden (bweuk) blijkt dat ze wel degelijk ook plantaardig voedsel aten, waaronder dadels (en wortels van waterlelies!).
Meer dan 100 jaar geleden werden in een grot in Spy, tussen Namen en Charleroi, de schedels gevonden van enkele neandertal-mensen: twee volwassenen en één kind. Ze leefden ongeveer 40.000 jaar geleden! Na jarenlang werk is het nu gelukt om een 3D-reconstructie te maken van de man van Spy. Ze gaven hem de naam ‘Spyrou’. Cool!

© Olivier Lereylac/AWPA

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.