Epityrum

Wij eten nog steeds olijven zoals de Romeinen dat 2000 jaar geleden ook al deden: gepekeld in olie, bij het aperitief of het voorgerecht. Soms heel en soms in stukjes. Dit recept van Cato (een legerofficier uit het oude Rome) is een soort Romeinse tapenade van gehakte olijven met kruiden en olie. Het is gemakkelijk te maken en smaakt heerlijk op een zomerse avond!

Wat heb je nodig?
zwarte en groene olijven
olijfolie
azijn
verse koriander
verse munt
komijnzaad
venkelzaad

Hoe maak je het?
Was de koriander en de munt voorzichtig, droog en snij fijn. Kneus het komijn- en venkelzaad in de vijzel. Hak de olijven in kleine stukjes. Meng alles door elkaar en giet er olijfolie en een beetje azijn over. Laat de smaken even goed intrekken. Lekker met een stukje vers speltbrood.

Wist je dat?
Ken je Olijfje van Popeye nog? Die sterke tekenfilmfiguur met z’n spinazie? In Londerzeel kan je nog steeds een reclameschildering uit 1938 gaan bewonderen! Het figuurtje dat op de zijgevel van een huis werd geschilderd lijkt inderdaad duidelijk op Olijfje. Er staat ook bij: “Kookt elektrisch”. Men wilde met deze reclame dan ook mensen aanmoedigen om meer op elektrische fornuizen te koken. Want: elektrisch koken was snel, efficiënt en kon de ‘moderne huisvrouw’ veel tijd besparen 😉

©rv