Forel met camelinesaus

De Ménagier de Paris, een boekje uit de 14de eeuw, geeft aan vrouwen tips over hoe je het huishouden doet, hoe je de tuin onderhoudt en hoe je lekker kan koken. De ‘nieuwe man’ bestond in de middeleeuwen duidelijk nog niet. In de Ménagier vinden we een recept voor forel met camelinesaus. Deze saus was zo’n beetje de ketchup van de middeleeuwen, en kwam in allerlei variaties voor. Je kon ze zelfs kant-en-klaar kopen op de markt!

Wat heb je nodig?
1 verse forel
1 l visbouillon
scheutje rode wijn
1/4 kopje rode wijnazijn
4 sneetjes wit brood, zonder korst
gember
kaneel
saffraan
nootmuskaat
suiker
zout

Hoe maak je het?
Breng de visbouillon met een scheut rode wijn aan de kook. Gebruik een grote pot waar de hele forel inpast. Laat heel even koken en zet dan het vuur af. Leg de hele forel voorzichtig in de visbouillon, zet het deksel op de pot en laat 10-15 min. garen. Maak ondertussen de saus: doe de rode wijnazijn met een scheutje water in een maatbeker. Verkruimel de sneetjes witbrood erbij. Laat even weken. Voeg dan een beetje gember, een eetlepel kaneel, saffraan en wat nootmuskaat toe. Mix tot je een gladde saus hebt. Voeg ten slotte een schep suiker en wat zout naar smaak toe. Serveer met de gepocheerde forel.

Wist je dat?
In Herkenrode bij Hasselt werd in de 12de eeuw een abdij gesticht voor adellijke dames, het was de allereerste vrouwenabdij van de cisterciënzers in onze streken. De dames leefden volgens de principes van de Heilige Bernardus, die vond dat je sober moest leven, lees: veel bidden, stil zijn en hard werken. Maar leefden ze wel zo sober? Archeologen ontdekten hier immers enkele jaren geleden dat de dames op een bepaald moment een volledig tafelservies van maar liefst 180 kommen gewoon wegsmeten, waarschijnlijk omdat het niet modieus of chique genoeg was! Dus zelfs in het klooster in de 13de eeuw wilde men mee zijn met de nieuwste trends…

Herkenrode servies_EJW
© Onroerend Erfgoed, H. Denis