Inspiratie & bronnen

Dankzij de schat aan informatie in bibliotheken en op het wereldwijde web, kon het werk van vele kenners gemakkelijk geraadpleegd worden.
Hieronder een greep uit onze inspiratiebronnen:

www:
www.coquinaria.nl
www.apiciana.nl
www.eetverleden.nl
www.kookhistorie.nl

literatuur:
– P.C.P. Faas 1994: Rond de tafel der Romeinen. Met meer dan 150 originele recepten, Diemen.- I. Gozzini Giacosa 1992: A Taste of Ancient Rome, Chicago.
– A. Van Wittenberghe 2016: Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten, Antwerpen.
– C. Vandepoel 2013: Sapor limitis, de Smaak van de Limes, Vlaardingen.
– R. Jansen-Sieben & M. van der Molen Willebrands 1994: Een notabel boecxken van cokeryen. Het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboek circa 1514 uitgegeven te Brussel door Thomas Vander Noot, Amsterdam.
– G. Riley 1994: Kunst en koken. Recepten uit de Gouden Eeuw, Bussum.
– M. Willebrands 2006: De verstandige kok. De rijke keuken van de Gouden Eeuw, Bussum.
Gespekt en gedekt. Smaakvolle tijden in Velzeke, Ename en Oudenaarde, tentoonstellingscatalogus 2004.
– T. Scully 2008: The Opera of Bartolomeo Scappi (1570): L’arte et prudenza d’un maestro cuoco, Toronto.
– E. Birlouez 2011: Festins princiers et repas paysans à la Renaissance, Rennes.
– W. De Clercq et al. 2012: Over Vlees en Bloed. Menapische boeren en soldaten aan de rand van het Romeinse Rijk, Oostkamp.
– C. Bakels & S. Jacomet 2003: Access to luxury foods in Central Europe during the Roman period: the archaeobotanical evidence, World Archaeology vol. 34 (3), 542-557.
Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, Brussel (2006-2016).
– J. Moens, K. De Groote, A. Ervynck, L. Milis & G. Tack 2007: Regulen voor den cock. Een banket in de abdij van Ename, Brussel/Ename.
– K. De Groote, J. Moens & A. Ervynck 2004: Vlekken en kruimels. Een archeologische en culinaire verkenning van een Vlaamse stad, Brussel.
– T. Dyselinck & A. Mauer 2015: Komkommer en koriander in een Romeinse waterput te Wevelgem-Zuid-Moraviëstraat, Signa. Tijdschrift uitgegeven door het Comité voor de verspreiding van het onderzoek in de Gallo-Romeinse archeologie 4 (2015), 119-125.
M&L. Monumenten, Landschappen en Archeologie
– A. Ervynck & W. Van Neer 2011: De archeologie van de pladijs, Vissen in het verleden. Een multidisciplinaire kijk op de geschiedenis van de Belgische zeevisserij. In: A.-K. Lescrauwaet, H. Debergh, A. Ervynck, N. Fockedey, M. Pieters, J. Seys & J. Mees (eds), Abstractenboek studiedag ‘Vissen in het verleden. Een multidisciplinaire kijk op de geschiedenis van de Belgische zeevisserij’, VLIZ Special Publication 54, Oostende.
– A. Escoffier 1903: Le Guide culinaire. Aide-mémoire de cuisine pratique, Paris (éd. 2003).
COOL! Van ijsberg tot winterhotel. IJskelders in Vlaams-Brabant. Een kennismaking en praktische gids, brochure uitgegeven door de dienst erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant i.s.m. de Regionale Landschappen in Vlaams-Brabant naar aanleiding van Open Monumentendag 2016.