Kikkererwtenpuree

Deze kikkererwtenpuree uit het Romeinse kookboek van Apicius lijkt enorm op de hummus die we vandaag de dag uit de Libanese keuken kennen, en die alom gesmaakt wordt op een stukje brood. Het Latijn voor kikkererwt is cicer, en naar het schijnt kreeg de Romeinse politicus, filosoof en advocaat Cicero (1e eeuw v.Chr.) zijn bijnaam dankzij één van zijn voorouders, die een wrat in de vorm van een kikkererwtje op zijn neus had.

Wat heb je nodig?
400 gr gekookte kikkererwten
honing
garum of Thaise vissaus
komijn
selderijzaad
olijfolie
zwarte peper

Hoe maak je het?
Mix alles door elkaar in de blender tot je een lekkere puree hebt. Gemakkelijk!

Wist je dat?
Archeologen hier bij ons bijna nooit sporen van kikkererwten terugvinden? Dat kwam omdat de Romeinse veroveraars als eersten de kikkererwt in onze streken invoerden. In het begin van de Romeinse tijd worden ze daarom wel eens gevonden in militaire kampen: Romeinse officieren aten natuurlijk graag ‘Romeinse’ lekkernijen. Maar omdat ze in ons koudere klimaat niet konden gekweekt worden, bleven kikkererwten ook daarna nog een echt luxeproduct!

©Caliga10
© Caliga10

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.