Kip Varius

Kip was heel geliefd bij de Romeinen. In het kookboek van de Romeinse smulpaap Apicius staan dan ook heel wat recepten voor kip. Eén ervan is ‘Kip Varius’, waarschijnlijk vernoemd naar de Romeinse keizer Varius Heliogabalus. Die leefde in het begin van de 3de eeuw. Het is een beetje een gek recept met veel wijn en melk en eiwit, net zo excentriek als keizer Heliogabalus vermoedelijk ook was!

Wat heb je nodig?
1 biokip
2 flessen witte wijn of bouillon
2 glazen volle melk
200 gr pijnboompitten
3 eieren
1 prei
grote bos verse koriander
paar takjes bonenkruid
zwarte peper
garum of Thaise vissaus

Hoe maak je het?
Was de prei en snijd hem in grote stukken. Leg de prei, het bonenkruid en de koriander in een grote pot en leg de kip erop. Giet er wat garum en olijfolie over en vul dan de pot verder met de witte wijn of bouillon. Laat alles langzaam aan de kook komen en kook de kip in 1,5 uur tot ze helemaal gaar is. Zet geen deksel op de pot. Zorg dat de kip zo goed mogelijk onderstaat.
Maak dan de saus: Maal de pijnboompitten tot een hele fijne pasta. Dat kan je doen met een blender maar de staafmixer werkt ook. Splits de eieren en klop de eiwitten op tot ze schuimig zijn. Haal dan de kip uit de pot en hou warm. Zeef het vocht uit de kookpot en laat het goed inkoken tot je nog maar de helft overhebt. Draai het vuur laag en voeg kleine scheutjes melk bij, terwijl je goed roert. Dan voeg je beetje bij beetje de pijnboompittenpasta bij. Vervolgens doe je er lepel per lepel de stijf geklopte eiwitten bij, terwijl je als een volslagen gek blijft roeren! De saus mag niet brokkelig worden. Als laatste haal je voorzichtig het vel van de kip. Leg de kip op een mooie schotel en giet de saus erover. Afwerken met zwarte peper mag. Geen gemakkelijk recept maar het resultaat smaakt heerlijk!

Wist je dat?
In Tienen vonden archeologen in 1998 iets heel mysterieus: een Romeins gebouwtje voor de god Mithras. Dat hadden ze in België nog nooit gevonden! Het mithraïsme was een godsdienst in het Romeinse Rijk, die vooral populair was bij Romeinse soldaten. Om erbij te mogen horen, moest je allerlei proeven doorstaan. Maar hoe die gingen en wat de mensen precies deden, weten we niet. In Tienen vond men kuilen gevuld met wierookkelken, olielampjes, slangenvaten, wijnbekers, maar ook resten van offerdieren. Die hadden te maken met geheimzinnige rituele feestmaaltijden. Zo zijn er in Tienen overblijfselen van meer dan honderd kippen teruggevonden. Maar er waren ook wilde vogels, biggen, lammetjes en nog veel meer. En weet je wat zo knap is? Door de kaakbeenderen van de lammetjes te bestuderen, kwamen de archeologen te weten op welke leeftijd de diertjes geslacht werden. Zo wisten ze dat de feestmaaltijd voor Mithras in Tienen rond eind juni plaatsvond, wat goed overeenkomt met één van de belangrijkste feesten van het mithraïsme, namelijk de langste dag van het jaar of de midzomernacht. Lap, en dat tweeduizend jaar geleden!

Deksel Tienen_bijgesneden_co

Dit is een deksel uit Tienen met daarop een slang, een beker en een leeuw, typisch voor de Mithrascultus. Wil je meer weten over het Mithraeum in Tienen, ga dan eens een bezoekje brengen aan Museum Het Toreke.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.