Kraanvogel

Het enige kookboek uit de oudheid, met als titel ‘De re coquinaria’ (‘Kookboek’), geeft heel wat gekke recepten. Zo aten de Romeinen bijvoorbeeld kraanvogel, flamingo, pauw, struisvogel en papegaai! Als je kraanvogel klaarmaakt krijg je in het kookboek nog de volgende tip: ‘Wanneer je een kraanvogel kookt, zorg dan dat de kop niet in het water hangt. Als de kraanvogel gekookt is, wikkel hem dan in een warme doek en trek aan de kop: die komt er met zenuwen en al af, zodat alleen het zachte vlees en de botten achterblijven; met de zenuwen erin is hij namelijk niet te eten.’ Goed om weten maar wij houden het vandaag toch liever bij kip!

Wat heb je nodig?
1 kip (of eend, is nog beter)
peper
1 theelepel gedroogde uitjes
1 theelepel lavaszaad
2 theelepels komijnzaad
1 theelepel selderijzaad
100 gr ontpitte pruimen
1 kopje mulsum (met honing gezoete wijn of andere zoete wijn)
1 theelepel azijn
garum of Thaise vissaus
30 cl druivensap
olijfolie

Hoe maak je het klaar?
Kook het druivensap in tot het een stevige siroop wordt. Maal het komijnzaad, het lavaszaad en het selderijzaad in de vijzel en doe de peper en uitjes erbij. Bak in een grote pot de kip aan in de olijfolie en het kruidenmengsel. Laat zeker niet aanbranden! Doe dan de zoete wijn, garum en druivensap erbij en laat de kip een uurtje gaar stoven. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht in de pot zit, anders voeg je wat druivensap en een beetje garum toe. Als de kip bijna klaar is doe je de pruimen erbij. Haal het deksel van de pot en laat de saus een beetje indikken. Werk af met peper en een scheut azijn.

ingrid food-blog dag 2-4398

Wist je dat?
De kraanvogel al sinds de oudheid een symbool van waakzaamheid is en een brenger van geluk? In de Sint-Pietersabdij in Gent ontdekten archeologen een grote stenen plaat met daarop de afbeelding van een kraanvogel. Die steen bleek uit de late middeleeuwen te komen. Ga eens een kijkje nemen in Gent en bewonder de kraanvogel! http://sintpietersabdij.stad.gent/nl/content/kamiel-en-de-kraanvogel

 

37 gedachtes over “Kraanvogel

  1. Je hebt zo’n indrukwekkend stuk afgeleverd om te lezen, waardoor we elk onderwerp op de kaart konden zetten zodat we informatie konden krijgen. Bedankt voor het delen van dergelijke informatie, waardoor mijn verschillende concepten zijn gewist.

  2. UndeniɑƄly consider that that you said. Your favourite reason seemed tto be оn tthe inernet the simplest thing to take into account of.
    I say to you, I certainly gеt annoyed whilst peopⅼe think aboоut issues that they plainly do not recognize ɑbout.
    You controlled to hit the nail upon the top and also defined оut the whole thing ᴡith no need side-effects , other folks could takе a signal.
    Will probably bee again to get more. Thɑnks

    Also visit my website; payday loans usa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.