Patina van asperges

Een patina was een Romeinse ronde of ovalen ovenschaal van aardewerk of brons, waarin vooral eiergerechten werden gemaakt. Apicius geeft allerlei recepten van gerechten die in zo’n patina werden klaargemaakt. In een recept beschrijft hij “een alledaagse patina met fijngemalen hersenen”! Zo alledaags is dat in onze tijd niet meer, dus proberen we liever de patina met groene asperges.

Wat heb je nodig?
500 gr groene asperges
handvol verse koriander
eetlepel verse lavas
eetlepel vers bonenkruid
peper
1 dl witte wijn
4 eieren
garum of Thaise vissaus
olijfolie

food blog fotos dag 3-4574

Hoe maak je het?
Snij de harde onderkanten van de asperges en hou een paar asperges apart om te versieren. Hak de rest van de asperges in grote stukken. Hak alle kruiden fijn. Klop de eieren los. Doe de stukken asperge samen met de rest van de ingrediënten in een keukenrobot en mix tot een gladde massa. Vet een ovenschotel in met wat olijfolie en stort het mengsel erin. Werk af met de hele asperges. Bak ongeveer 30 min. in de oven op 200°, afgedekt met wat aluminiumfolie. Bestrooi met zwarte peper en dien meteen op.

Wist je dat?
In Woerden in Nederland lag ooit het Romeinse castellum Laurium. Deze legerplaats bewaakte de noordelijke grens van het Romeinse Rijk (de Limes). Bij opgravingen hier werd een bijzonder bronzen handvat van een Romeins mes ontdekt, in de vorm van een asperge!

aspergemes Woerden_klein_co_3

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.