Pladijs met gruen sauce

De pladijs of schol is een platvis die ook in de Noordzee voorkomt, en vooral op de bodem van de zee leeft, niet ver van de kust. Met een typische middeleeuwse groene saus erbij, is het een echte delicatesse!

Wat heb je nodig?
verse pladijs, schoongemaakt
1 grote witte boterham
handvol verse peterselie
enkele takjes verse munt
enkele blaadjes salie
teentje look
1/2 koffielepel gemberpoeder
4 soeplepels witte wijnazijn
boter
peper
zout

Hoe maak je het?
Snij het brood in stukjes en week het in de wijnazijn. Hak alle kruiden fijn. Doe alles samen met de look en het gemberpoeder en mix tot je een gladde saus krijgt. Voeg indien nodig een scheutje water toe. Kruid met peper en zout en zet weg. Bak de pladijs, giet er gesmolten boter over, daarna de groene saus. Direct opdienen!

Wist je dat?
In Walraversijde, een 15de-eeuws vissersdorp bij Oostende, deden archeologen een bijzondere vondst: in één kuil zaten maar liefst 10.000 botresten van pladijs, maar vreemd genoeg bijna alleen maar koppen en staarten. Het bleken ongeveer 130 pladijzen te zijn, allemaal ongeveer even groot en gevangen in de lente. Wat betekende dat? Het was het afval dat de laatmiddeleeuwse vissers van Walraversijde bij het verwerken van één vangst achterlieten. De lichamen van de vissen zelf ontbraken, die werden waarschijnlijk gedroogd om later opgegeten te worden.
Wil je eens gaan kijken hoe een middeleeuws vissersdorp er uitzag? Ga dan eens op bezoek in Raversyde. In vier gereconstrueerde vissershuizen maak je kennis met de bewoners van het middeleeuwse dorp Walraversijde. De gebouwen werden heropgebouwd met originele middeleeuwse bakstenen die ter plaatse werden opgegraven. In het archeologisch museum kom je meer te weten over het leven in het dorp én het archeologisch onderzoek.

© Provinciaal Domein Raversyde

Reacties zijn gesloten.