Roffioelen

Het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboek werd rond 1514 uitgegeven in Brussel door Thomas van der Noot. Het heet ‘Een notabel boecxken van cokeryen’. Natuurlijk waren er voor die tijd ook al boeken met keukenrecepten, maar die werden nog met de hand geschreven en dus waren er dikwijls maar een paar exemplaren van. Vanaf de uitvinding van de boekdrukkunst kon je voor het eerst je teksten zoveel vermenigvuldigen als je maar wou. De stapels kookboeken die je nu in de winkels terugvindt, zijn dus eigenlijk daar begonnen…

Wat heb je nodig?
1 pizzadeeg
2 appels
handvol walnoten
kardemom
kaneel
poedersuiker

Hoe maak je het?
Haal het pizzadeeg uit de ijskast en laat even rusten. Laat je mama of papa de frituurpan aanzetten (150°). Schil de appels en snijd ze in kleine stukken. Hak de walnoten fijn. Meng onder elkaar en voeg kardemom, kaneel en poedersuiker bij. Rol het deeg uit en snijd rondjes van ongeveer een dessertbordje groot. Leg wat van het appelmengsel op één helft en plooi dicht. Druk de randjes goed aan zodat het flapje niet kan opengaan bij het bakken. Bak voorzichtig in de frituurpan gedurende ongeveer 6 min. Laat een volwassene het appelflapje even omdraaien na 3 min. Daarna strooi je er nog wat poedersuiker over. Smakelijk!

Wist je dat?
Zou je eens graag de twee oudste drukpersen ter wereld gaan bekijken? Dan heb je geluk, die bevinden zich bij ons: ze werden gebouwd rond het jaar 1600 en je kan ze gaan bewonderen in het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen: Unesco-werelderfgoed en de enige nog ingerichte drukkerij-uitgeverij uit de 16de eeuw ter wereld! En daar kan je dus zomaar binnenstappen 😉

Plantijn-Moretus © Ans Brys
Museum Plantin-Moretus © Ans Brys