Romeins everzwijn

Krijg je ook altijd zin in everzwijn als je een album van Asterix en Obelix leest? Ga dan mee aan de slag met dit Romeins recept voor everzwijn. Niet in zijn geheel aan het spit maar in een gezellig stoofpotje. Een hartverwarmend herfstgerecht in deze barre tijden.

Wat heb je nodig?

1 kg everzwijnstoofvlees – zwarte peper – Thaise vissaus of garum – wildfond – 2 eetlepels mosterd – 20 dadels – 2 eetlepels honing – 2 eetlepels rode wijnazijn – gemalen komijn – oregano – pijnboompitten

Hoe maak je het?

Ontpit de dadels en snij ze in kleine stukjes. Rooster de pijnboompitten in een pan met zware bodem. Braad dan het stoofvlees rondom aan in boter. Voeg de wildfond en een scheutje vissaus toe. Kruid met zwarte peper en doe er ook de mosterd bij. Voeg als laatste de dadels toe. Roer even voorzichtig om, zet er een deksel op en laat een uurtje stoven op een laag vuur. Werk af met de honing, de rode wijnazijn, een beetje komijn en oregano. Laat nog even doorkoken. Roer de pijnboompitten onder de stoverij en dien op.

Wist je dat?

Everzwijnen worden al meer dan 2000 jaar in verband gebracht met vuur. In de buurt van Gent vonden archeologen aanwijzingen dat ze een speciale rituele betekenis moeten gehad hebben voor de lokale bewoners, de Menapiërs. Er zaten hier in de Romeinse tijd waarschijnlijk veel everzwijnen in de bossen. Op een prachtige Romeinse vuurstolp uit Aalter herken je duidelijk een everzwijntje. Men plaatste zo’n stolp ‘s avonds over het smeulende haardvuur. Zo kon men veilig naar bed gaan en kon het vuur de volgende dag gemakkelijk weer worden aangestoken.