Romeinse abrikozen

Heel gek: de Romeinen aten dit abrikozenschoteltje als voorgerecht. Een Romeinse maaltijd bestond uit meerdere gangen: een aperitief en voorgerechtje (promulsis en gustatio), een hoofdgerecht (mensa prima) en een nagerecht (mensa secunda). Klinkt dat bekend in je oren?
Na de maaltijd volgde dan soms nog een drankfestijn, dat wel de hele nacht kon duren. Dit was wel alleen zo bij de rijke Romeinen. De gewone Romeinen hielden het een pak eenvoudiger, soms hadden ze zelfs helemaal geen avondmaal!

Wat heb je nodig?
stevige, niet te rijpe abrikozen
zwarte peper
verse munt
1 eetlepel garum of Thaise vissaus
100 gram honing
half glaasje zoete witte wijn
1 eetlepel witte wijnazijn
olijfolie
water
1 eetlepel maïzena (de Romeinen gebruikten tarwezetmeel)

food blog middeleeuwse taart, extra, portretten-6211

Hoe maak je het?
Was de abrikozen en de muntblaadjes. Snij dan de abrikozen voorzichtig doormidden en haal de pit eruit. Probeer ze zo mooi mogelijk heel te houden. Snij de munt in stukjes, maar hou nog wat blaadjes apart om te versieren. Doe de peper, munt, garum, wijn, azijn en olijfolie samen in een pannetje en roer goed door elkaar. Leg de abrikozen in het sausje en verhit op een laag vuur. Laat 5 minuten sudderen. Haal de abrikozen voorzichtig uit het sausje en leg op een bord. Zet het vuur wat hoger, meng de maïzena met een beetje water en doe het al roerend bij de saus, zodat die lichtjes dik wordt. Giet de saus over de abrikozen en werk af met verse munt en nog wat zwarte peper uit de molen.

Wist je dat?
De abrikoos oorspronkelijk uit China afkomstig is ? Via Perzië (Iran) en Griekenland kwam ze bij de Romeinen terecht. De Romeinen brachten deze lekkere vrucht mee naar onze streken en verspreidden de abrikoos over heel Europa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.