Romeinse gehaktballetjes

Ook de Romeinen hielden van gehaktballetjes, net zoals onze Zweedse vrienden en wij. Deze zijn weliswaar niet erg krokant, maar ze hebben een geweldig paars kleurtje dankzij het druivensap, en ze smaken heerlijk verrassend. Hou je ook nog van pijnboompitten? Dan zit je helemaal goed!

Wat heb je nodig?
500 gram gehakt
100 gram moerbeien, beetje fijngehakt
1 ei
2 witte boterhammen zonder korst
scheutje water
50 gram pijnboompitten
1 eetlepel garum (of Thaise vissaus)
zwarte peper
1,2 liter rood druivensap

food photos ingrid-4096

Hoe maak je het?
Kook in een pannetje 1 l van het druivensap tot 1/3 in, tot het stroperig wordt. Breek het witbrood in stukjes en week in het scheutje water tot het zacht is. Meng het gehakt met het ei, witbrood, pijnboompitten, moerbeien, garum en peper en maak er kleine gehaktballetjes van. Verwarm de oven voor op 180°. Doe het ingekookte druivensap in een ovenschaal, samen met het resterende druivensap. Meng door elkaar. Leg de gehaktballetjes in de ovenschaal en zet 20 minuten in de oven. Keer ze regelmatig om, tot ze gaar zijn. Ze zullen er dan lekker paars gaan uitzien! Doe de inhoud van de ovenschaal in een bakpan en bak de balletjes op hoog vuur. Het vocht dikt in tot een kleverige saus. Roer regelmatig, zodat de balletjes helemaal onder de saus zitten. Smakelijk!

Wist je dat?
Moerbeien afkomstig zijn van moerbeibomen, en dat die heel erg oud kunnen worden. Er zijn in Vlaanderen zelfs een aantal beschermde moerbeibomen. Eén daarvan staat in de tuin van het huis van kunstenaar Valerius de Saedeleer, in het West-Vlaamse Anzegem. De moerbeiboom is zo oud dat hij ondersteund moet worden met stokken. Het lijkt wel een oud dametje!

© Onroerend Erfgoed

 

Met dank voor het recept aan Manon Henzen van Eetverleden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.