Romeinse komkommer

Nu we volop in de komkommertijd zitten, nog snel een zomers receptje voor komkommer, te boek gesteld door de Romeinse smulpaap Apicius. Lekker met een stuk brood, en met de typische zoetzure smaakcombinatie waar de Romeinen van hielden.

Wat heb je nodig?
2 stevige komkommers
handvol verse munt
zwarte peper
vloeibare honing
garum of Thaise vissaus
azijn

Hoe maak je het?
Schil en rasp de komkommers. Knijp het overtollige water uit het mengsel, zodat je een stevige brij overhoudt. Hak de muntblaadjes fijn. Vermeng ze met de komkommer, en werk af met zwarte peper, een beetje honing, garum en azijn. Dien meteen op.

Wist je dat?
In Wevelgem bij Kortrijk deden archeologen een bijzondere vondst: in een Romeinse waterput waren plantenresten van graan, koriander en ook komkommer nog nat bewaard. Komkommer komt oorspronkelijk uit het gebied rond India en Pakistan en werd door de Romeinen naar hier meegebracht. Doordat de komkommerzaden in de Romeinse waterput nat bewaard waren, konden ze beter onderzocht worden. Met behulp van radiokoolstofdatering en dendrochronologisch onderzoek op het eikenhout van de waterput kon de komkommer gedateerd worden tussen 83 en 240 na Chr. Heel oude komkommers dus!