Smoutebollen

Het oudste recept voor smoutebollen (globi) is meer dan 2000 jaar oud en komt van een Romein die Marcus Porcius Cato heette. Hij schreef een boek over de landbouw en over het leven op een boerderij, en gelukkig voor ons schreef hij er ook een aantal recepten bij. Smoutebol, iemand?

Wat heb je nodig?
200 gram ricotta
150 gram griesmeel
200 ml warm water
olie om in te frituren
honing
maanzaad

Hoe maak je het?
Doe dit onder begeleiding van een volwassene. Warm de olie in de frituurpan op tot 180°. Doe het warme water bij het griesmeel en meng goed. Doe er vervolgens de ricotta bij. Meng tot je een mooi deeg krijgt. Vorm er balletjes van met twee eetlepels. Bak de balletjes enkele minuten tot ze goudbruin zijn. Laat even uitlekken op keukenpapier. Leg de globi op een schaal, giet er wat honing over en strooi er als laatste een beetje maanzaad op. Meteen opdienen!

Wist je dat?
Als je aan smoutebollen denkt, denk je dan ook meteen aan kermis? In Antwerpen hebben ze de Sinksenfoor, een kermis die traditioneel met Pinksteren wordt gehouden. Volgens sommigen gaat die kermis terug op de Antwerpse jaarmarkt, die al vanaf de 13de eeuw plaatsvond. Het woord ‘Sinksen’ zou teruggaan op het Latijn: ‘cinquagesima’ is het ‘vijftigdagenfeest’: op de vijftigste dag na Pasen wordt Pinksteren gevierd.

reuzenrad

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.