Stuer van Uccle

Het 16de-eeuwse kookboekje ‘Een notabel boecxken van cokeryen’ geeft een recept voor Stuer van Uccle. Dat is een eenvoudig gerechtje van eieren met een sausje van boter en mosterd. Volgens sommigen probeerde men met dit gerechtje viskuit, de eieren van een vis, te imiteren. Vreemd, want deze eieren zijn toch heel wat groter…

Wat heb je nodig?
4 eieren
100 gr boter
mosterd

Hoe maak je het?
Breng een pannetje water aan de kook. Als het water kookt, leg je er voorzichtig (met een lepel) de eieren in. Laat 8 à 10 minuten koken. Giet af en spoel de eieren onder de koude kraan. Laat een beetje afkoelen. Pel de eieren, snij ze overlangs in twee gelijke delen en leg ze in een schotel met de dooiers naar beneden. Smelt de boter in een pannetje, doe vervolgens de mosterd erbij en meng goed. Giet deze saus over de eieren. Serveer meteen met een stukje warm brood erbij. En zoals ze in de 16de eeuw zeiden: “Ende es volmaect”.

Wist je dat?
Uccle (Ukkel) is een gemeente net ten zuiden van Brussel. Hier staat de prachtige modernistische villa van architect Louis-Herman De Koninck (1896-1984). Hij was naast architect ook de bedenker van de Cubex-keuken, de allereerste modulaire keuken. Dat betekent eigenlijk een keuken zoals een bouwdoossysteem, je kon de verschillende onderdelen dus zonder problemen inwisselen. Lang voor IKEA dat deed! Voor De Koninck moest een keuken eenvoudig en handig zijn, ook als je maar weinig plaats had. Zo was er een strijkplank ingebouwd en kon je een volledige tafel uit een kast trekken. Hierdoor groeide de Cubex keuken uit tot één van de populairste keukens aller tijden. En zo mooi!

© Architectuurarchief Provincie Antwerpen